Gaan we op herhaling? Frankrijk probeert Duitsland te bewegen de begrotingsregels die Brussel hanteert te versoepelen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Frankrijk heeft al twee keer uitstel gekregen van Brussel voor het behalen van de doelstellingen voor het begrotingstekort. En de regering van premier Manuel Valls stond dit voorjaar op het punt Brussel voor de derde keer te vragen of het `bezuinigingsritme` wat langzamer kon. Maar het was Valls de eer te na, en in plaats van weer smeken om uitstel van executie kondigde hij een bezuinigingspakket van 50 miljard euro aan.

Jammer genoeg voor de Franse premier voorspelde de Europese Commissie in mei dat het pakket niet genoeg is om te voldoen aan de doelstelling voor 2015 van een begrotingstekort van 3 procent. En wat doe je dan – toch maar weer inzetten op een langzamer bezuinigingsritme? Neen, je zorgt ervoor dat de regels voor het begrotingstekort worden versoepeld. En dat met steun van Duitsland!

Duitsland en Frankrijk zullen namelijk aan de volgende Europese Commissie een voorstel doen om de kosten van ‘structurele hervormingen’ niet te laten meetellen voor het begrotingstekort. En wie gaat de volgende Commissie leiden? Waarschijnlijk Jean-Claude Juncker, die heel toevallig in 2005 de toenmalige Duitse bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac hielp met het opzij schuiven van de EU-begrotingsregels.

Juncker-fans kunnen zich trouwens ook ophalen aan dit filmpje op Youtube.

2.Wat is het carrièrehoogtepunt van een centrale bankier? De rente verhogen. Maar omdat de wereldeconomie kampt met tekort schietende effectieve vraag en de inflatie gematigd is, staan rentestanden in de ontwikkelde wereld al jaren lang op bodemniveaus en bereiken maar weinig centrale bankiers hun hoogtepunt.

David Miles, een lid van de monetaire beleidscommissie van de Bank of England, zei echter tegen de Britse krant de Times dat hij vóór een renteverhoging gaat stemmen, voordat zijn termijn volgend jaar mei ten einde loopt.

3.ING heeft vanochtend de details van de beursgang van verzekeringspoot Nationale Nederlanden bekendgemaakt. De beursgang, die al op 2 juli zal plaatsvinden, moet 1,3 tot 1,5 miljard euro opleveren. ING zal daarvoor 70 miljoen aandelen – overeenkomend met een belang van 26,4 procent – van de hand doen.

Verder heeft topman Ralph Hamer aangegeven dat ING mogelijk door middel van een block trade het resterende belang van 10 procent in de Latijns-Amerikaanse verzekeringsdivisie Sul America kan verkopen. Het belang zou ruwweg 190 miljoen euro kunnen opleveren.

4.Staatsbank ABN AMRO heeft gewaarschuwd dat het pensioenakkoord met werknemers ten koste zal gaan van de winst in het tweede kwartaal. ABN AMRO sprak onder andere af eenmalig 500 miljoen euro in het pensioenfonds te storten, waardoor de bank voortaan niet langer verplicht is eventuele dekkingstekorten aan te vullen.

Het akkoord heeft een eenmalig negatief effect op het nettoresultaat van 216 miljoen euro in het tweede kwartaal.

5.Shell gaat bijna het gehele belang in het Australische Woodside Petroleum verkopen voor ongeveer 5 miljard dollar. Shell houdt een belang van 23 procent in Woodside, de op een na grootste energieproducent in Australië.

Shell wil de verkoopopbrengsten gebruiken om in andere projecten te kunnen investeren. De druk is groot, want Shell gaf in januari een winstwaarschuwing af. De destijds kersverse bestuursvoorzitter Ben van Beurden kondigde later die maand een grootschalige herstructureringsoperatie aan, bestaand uit activa verkopen, verlaging van investeringen en het stilleggen van het omstreden boorprogramma in het Arctisch gebied.

6.Sony’s Playstation 4 is de voorsprong ten opzichte van Microsofts Xbox One verder aan het uitbouwen. Volgens cijfers van markvorsers NPD gaven consumenten in mei 586 miljoen dollar uit aan consoles en software, een groei van 52 procent. En volgens NPD wist Sony daarbij voor de vijfde maand op rij Microsoft de loef at te steken door meer spelcomputers te verkopen.

7.De verwachtingen voor de Duitse economie zijn in juni verder verzwakt. De ZEW index, die het vertrouwen van financiële experts in de Duitse economie weergeeft, daalde deze maand naar 29.8, de laagste stand sinds eind 2012. Het ZEW-instituut schreef de daling toe aan het feit dat de economie het erg goed doet en dat het daarom moeilijk wordt om en nog hoger groeitempo te bereiken.

8.De Europese automarkt zette het herstel in mei voort. Registraties van nieuwe personenauto’s stegen vorige maand met 4,5 procent, de negende maand op rij van groei. Over de eerste vijf maanden van 2014 lagen de verkopen bijna 7 procent hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

9.Op de beursagenda staan vandaag onder meer de Amerikaanse inflatiecijfers. Economen gepolst door persbureau Bloomberg News verwachten dat de inflatie in mei evenals in april 2,0 procent was. De Fed heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent, maar de inflatiecijfers zullen voor de Fed geen aanleiding zijn om sneller de obligatieaankopen af te bouwen en eerder dan verwacht de rente te verhogen. De reden hiervoor is dat loonstijgingen gematigd zijn, waardoor het niet waarschijnlijk is dat de inflatie verder oploopt.

10.Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend voorzichtig de winsten aan het uitbouwen. Een directe aanleiding voor de hogere beurzen is er niet, en waarschijnlijk blijft het erg rustig tot aan het rentebelsuit van de Fed woensdagavond.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl